Ceny ropy v pondelok ráno klesli 22.4.2024

22.04.2024 Celý región

Singapur 22. apríla (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Vývoj na trhu ovplyvnili vyjadrenia predstaviteľov Iránu a Izraela, ktoré naznačili, že krajiny si neprajú ďalšiu eskaláciu konfliktu na Blízkom východe. Na dopyt negatívne vplývala aj správa o výraznom náraste zásob ropy v USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni dosiahla do 7.30 h SELČ 86,54 USD (81,24 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 75 centov (0,86 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom dosiahla 82,45 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 69 centov (0,83 %).

Po útoku Izraela z 1. apríla na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damask odpovedal Teherán počas minulého víkendu odvetou v podobe stoviek rakiet a dronov. Škody však boli minimálne. Na to minulý týždeň v piatok (19. 4.) došlo k výbuchom v centrálnej časti Iránu, ktoré boli pripísané Izraelu. V reakcii na to ceny ropy Brent aj WTI vyskočili počas prvých hodín piatkového obchodovania o viac než 3 %. Neskôr sa však prudko korigovali po tom, ako Teherán útok zľahčil a oznámil, že na to neplánuje odpovedať.

Investori rastúce napätie medzi Izraelom a Iránom pozorne sledovali, keďže Irán je tretím najväčším producentom v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Práve fakt, že odpoveď Teheránu na izraelský útok na iránsky konzulát zo začiatku apríla nespôsobila väčšie škody, viedol k poklesu cien ropy počas týždňa.

K poklesu cien prispeli aj správy z USA o nečakane výraznom raste ropných zásob. Analytici počítali s rastom ropných zásob v USA o 1,4 milióna až 1,6 milióna barelov, podľa údajov amerického Federálneho úradu pre energetické informácie sa však zvýšili o 2,7 milióna barelov.

(1 EUR = 1,0653 USD)
 

Vyberte región